Ciastka jaglane
Kasza jaglana jest idealną towarzyszką na chłodne dni. Wewnętrznie rozgrzewa i pomaga zwalczać wszelkie choroby. Jeśli nie lubisz kaszy jaglanej w wersji obiadowej, proponujemy pyszny i zdrowy deser!
Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ja gotuję w proporcjach szklanka wody na każde 60g kaszy)
5 łyżek miodu
50g (1/4 kosztki) masła
1/3 łyżeczki soli
1 jajko
1/2 szklanki mąki żytniej razowej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia * opcjonalnie garść suszonej żurawiny lub orzechów laskowych
Przygotowanie:
Masło wyjąć z lodówki pół godziny przed rozpoczęciem przygotowania ciasta. Kiedy masło będzie miękkie, wymieszać w misce kaszę z masłem, miodem, jajkiem i solą. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i ewentualnie orzechy lub żurawinę. Wszystko wymieszać, przykryć i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Ciasteczka o średnicy ok. 4 cm układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o odstępach, bo ciasteczka trochę urosną. Piec ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni. Czas pieczenia zależy od poziomu wilgotności kaszy po ugotowaniu. Jeśli kasza będzie sucha i sypka, czas pieczenia można skrócić. Ważne aby ciasteczka były mocno rumiane.