Ciastka jaglane

Ciastka jaglane

by -

 Kasza jaglana jest ide­al­ną towarzyszką na chłodne dni. Wewnętrznie roz­grze­wa i poma­ga zwal­czać wszelkie choro­by. Jeśli nie lubisz kaszy jaglanej w wer­sji obi­ad­owej, pro­ponu­je­my pyszny i zdrowy deser!

ciastka_jaglane

Skład­ni­ki:

1,5 szk­lan­ki ugo­towanej kaszy jaglanej (ja gotu­ję w pro­por­c­jach szk­lan­ka wody na każde 60g kaszy)
5 łyżek mio­du
50g (1/4 koszt­ki) masła
1/3 łyżecz­ki soli
1 jajko
1/2 szk­lan­ki mąki żyt­niej razowej
1/2 szk­lan­ki wiórków kokosowych
1/3 łyżecz­ki proszku do pieczenia * opcjon­al­nie garść sus­zonej żurawiny lub orzechów laskowych

 

Przy­go­towanie:
Masło wyjąć z lodów­ki pół godziny przed rozpoczę­ciem przy­go­towa­nia cias­ta. Kiedy masło będzie miękkie, wymieszać w misce kaszę z masłem, mio­dem, jajkiem i solą. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wiór­ki kokosowe i ewen­tu­al­nie orzechy lub żuraw­inę. Wszys­tko wymieszać, przykryć i włożyć do lodów­ki na ok. godz­inę. Ciastecz­ka o śred­ni­cy ok. 4 cm układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamię­ta­jąc o odstę­pach, bo ciastecz­ka trochę urosną. Piec ok. 40 min­ut w tem­per­aturze 175 stop­ni. Czas pieczenia zależy od poziomu wilgo­t­noś­ci kaszy po ugo­towa­niu. Jeśli kasza będzie sucha i syp­ka, czas pieczenia moż­na skró­cić. Ważne aby ciastecz­ka były moc­no rumi­ane.

Marta Raczek. Zawodowo dziennikarka, reżyser, lektor. Prywatnie zakochana pasjonatka gotowania i podróży, właścicielka kota Czesława. Gotuję bo lubię. Gotuję by sprawiać radość ludziom, których kocham. Gotuję dla relaksu. Gotuję, bo to sztuka w pysznym wydaniu. Znajdziecie tu przepisy przeze mnie wymyślone/zmodyfikowane/przetestowane. Zawsze sprawdzone i zawsze sfotografowane! Więcej przepisów na www.facebook.com/Qkingmania

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz