Zupa z kapustą pak czoi
Dziś coś rozgrzewającego i oczywiście zdrowego!
Składniki:
- 1 litr esencjonalnego wywaru z włoszczyzny
- 5 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 główki kapusty pak choi
- 300 g “gotowego” chińskiego makaronu
- 150 g pieczarek
- 4 dymki
Sposób przygotowania:
Wywar wlewamy do rondla, dodajemy drobno starty imbir, zmiażdżony czosnek, 2 łyżki sosu sojowego. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Do rondla z wywarem dokładamy główki kapusty przecięte na połowy, makaron oraz pokrojone w plastry pieczarki i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 3 minuty. Zupę podajemy w małych miseczkach — do każdej nalewamy wywar z makaronem i warzywami, na wierzchu układamy plasterki dymki.