Szarlotka wegańska

Szarlotka wegańska

Skład­ni­ki:
- 1/2 kg (3 szkl.) kaszy man­ny
- szk­lan­ka mąki razowej (żyt­niej lub pszen­nej)
— niecała szk­lan­ka słodu/ cukru (im mniej tym lep­iej… ale znam takich, co lubią baaard­zo słod­kie wszys­tko)
— kilo­gram jabłek (lub dże­mu jabłkowego)
— płas­ka łyżecz­ka proszku do pieczenia
— pół szk­lan­ki ole­ju (może nawet ciut więcej… ja doda­ję wszys­tkieg “na oko” i wychodzi 🙂
— trochę wody
— cyna­mon
- masełko ghee
Przy­go­towanie:
Mąkę, kaszę man­nę, cuki­er i proszek do pieczenia miesza­my dokład­nie. Dzie­limy na trzy częś­ci. Jabł­ka ścier­amy na tarce.
Następ­nie smaru­je­my blachę tłuszczem i syp­iemy na dno jed­ną trze­cią suchej masy. Na to wykładamy połowę masy jabłkowej i posy­pu­je­my cyna­monem (odrobinę). Na jabł­ka syp­iemy drugą część suchej masy, na nią drugą część jabłek i znowu posy­pu­je­my cyna­monem. Następ­nie pole­wamy jabł­ka ole­jem, równo, tak, aby zalać całą powierzch­nię cie­ni­utką warst­wą. Zostaw­iamy kil­ka łyżek ole­ju na górną warst­wę. Ja pole­wam na końcu szar­lotkę sporą iloś­cią masła ghee.
Po zala­niu ole­jem przy­go­towu­ję wierzch: Doda­ję resztę ole­ju do resz­ty suchej masy, doda­ję też trochę wody, tak, aby pow­stało dość gęste, ale jed­nocześnie pozwala­jące się lać cias­to. Wyle­wam je na ostat­nią warst­wę jabłek. Całość jeszcze trochę posy­pu­ję cyna­monem i wkładam do pieca. Piekę w śred­nio nagrzanym piekarniku jakieś 45–50 min­ut.
Mama ośmiomiesięcznego Julka, zmęczona bieganiem po bazarkach w poszukiwaniu dobrych, zdrowych warzyw i owoców. Po kilku latach pracy w korporacji jako rekruter postanowiła szerzyć pasję zdrowego stylu życia i wegetariańskiej kuchni, dlatego wraz z mężem otworzyła firmę VEGEPACK - ecowarzywniak z dostawą do domu.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz