Kruche razowe babeczki z porzeczkami

Kruche razowe babeczki z porzeczkami

Coś na osłodę poniedzi­ałku. Kruche razowe babcecz­ki najlepiej smaku­ją z mali­na­mi lub porzeczka­mi. Dru­ga wes­ja wyraźniejsza w smaku. Na zachęte tylko dodam, że są pyszne! Ide­alne na przekąskę
w cza­sie podróży, coś na ząb dla zgłod­ni­ałych grzy­biarzy , a także na drugie śni­adanie do kawy.
Skład­ni­ki:
Cias­to:
120 g mąki pszen­nej pełnoziar­nistej
40 g płatków owsianych
100 g mar­garyny bez mlecznej lub masła
50 g cukru trz­ci­nowego
porzecz­ki czer­wone lub czarne, jagody, maliny lub też dżem w iloś­ci­ach dowol­nych ale bez brze­sady:)
okołó 12 łyżek owoców/12 łyżeczek dże­mu na for­mę do muffinek
Krus­zon­ka:
3 łyż­ki cukru
40 g mar­garyny lub masła
1/2 szkl. mąki
Piekarnik nagrze­wamy do 180 st.C.
Miesza­my mąkę, płat­ki, masło oraz cuki­er. Zlepi­amy cias­to w kulę, a następ­nie odry­wamy po kawałeczku i for­mu­je­my ciastko, ja wylepi­ałam ciastem dna formy do muffinek. Wkładamy w każde ciastko po łyżce umy­tych porzeczek lub innych owoców.
Mar­garynę na krus­zonkę roz­puszcza­my z cukrem w ron­delku. Wyłącza­my gaz, doda­je­my mąkę i staran­nie miesza­my. Studz­imy. Pow­stałą krus­zonkę rozkrusza­my na cias­to z owoca­mi. Pieczemy ok 20 min­ut, aż cias­to się zaru­mieni.

Mama ośmiomiesięcznego Julka, zmęczona bieganiem po bazarkach w poszukiwaniu dobrych, zdrowych warzyw i owoców. Po kilku latach pracy w korporacji jako rekruter postanowiła szerzyć pasję zdrowego stylu życia i wegetariańskiej kuchni, dlatego wraz z mężem otworzyła firmę VEGEPACK - ecowarzywniak z dostawą do domu.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz