Frytki z brukwi

Frytki z brukwi

Skład­ni­ki:

1 brukiew (waga ok. 600g po obra­niu), obrana i pokro­jona na grube fry­t­ki

¼ łyżecz­ki sproszkowanej chilli (opcjon­al­nie)

½ łyżecz­ki mielonego kuminu (opcjon­al­nie)

3 łyż­ki ole­ju (użyłam rzepakowego)

świeżo zmielony czarny pieprz

sól

kopi­as­ta łyż­ka swieżo utartego parmezanu

Przy­go­towanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stop­ni C.

Do dużej mis­ki włożyć brukiew, polać ole­jem i ener­gicznie potrząsać, aby warzy­wa dokład­nie pokryły się ole­jem. Dodać chilli, kumin, sporo pieprzu i nieco soli. Jeszcze raz dokład­nie potrząs­nąć miską, aby tym razem do fry­tek przyk­leiły się przyprawy.

Fry­t­ki rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw­ić do piekarni­ka i piec przez około 30 min­ut (trze­ba sprawdzać miękkość fry­tek w trak­cie pieczenia, mniejsze upieką się szy­b­ciej). Na 5–7 min­ut przed końcem pieczenia posy­pać parmezanem i włączyć opcję grill.

Moż­na podawać je z sałatą, ziem­ni­akiem lub z ryżem.

Wer­sję dla dzieci poad­je­my oczy­wiś­cie bez ostrych przypraw.

Brukiew to bard­zo zdrowe warzy­wo- zna­jdziemy w niej wit­a­miny A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, D, K, wiele skład­ników min­er­al­nych: wapń, fos­for, sód, żela­zo, mag­nez, cynk, miedź, siar­ka, błon­nik pokar­mowy, karoten, rutynę, cukry, biał­ka. Wiele aminok­wasów, kwasy tłuszc­zowe nasy­cone, jed­non­ien­asy­cone, wielonien­asy­cone. Utrzy­mu­je zdrowie I wital­ność orga­niz­mu prze­ci­wdzi­ała chorobom układu pokar­mowego i skóry. Brukiew możesz kupić nawet przez inter­net: www. vegepack.pl

Mama ośmiomiesięcznego Julka, zmęczona bieganiem po bazarkach w poszukiwaniu dobrych, zdrowych warzyw i owoców. Po kilku latach pracy w korporacji jako rekruter postanowiła szerzyć pasję zdrowego stylu życia i wegetariańskiej kuchni, dlatego wraz z mężem otworzyła firmę VEGEPACK - ecowarzywniak z dostawą do domu.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz