Fasolka szparagowa z jarmużem

Fasolka szparagowa z jarmużem

Skład­ni­ki dla dwóch osób:

  • fasol­ka szparagowa 500 g
  • kilka­naś­cie młodych liś­ci jar­mużu (250g)
  • 2 świeże pomi­do­ry
  • trochę masła lub oli­wy z oli­wek
  • przyprawy (przykład­owy zestaw): kil­ka ząbków czosnku, sól kami­en­na, sos sojowy, kurku­ma, papry­ka chili, cur­ry, zioła wg uzna­nia

Przy­go­towanie:

W niewielkiej iloś­ci wody (z dodatkiem wybranych przypraw, np. soli i kurkumy) gotu­je­my fasolkę (około 15 min­ut) — do akcep­towal­nej miękkoś­ci.

W tym cza­sie dusimy na maśle (lub oli­wie) jar­muż (około 10 min­ut): na roz­grzaną patel­nię z masłem wrzu­camy pokro­jony czos­nek i na przykład drob­no pokro­joną ostrą paprykę, chwilę smażymy i doda­je­my pokro­jone liś­cie jar­mużu (moż­na wyciąć grub­sze frag­men­ty ner­wów bo pozostaną twarde) oraz 2 pokro­jone pomi­do­ry. Dusimy pod przykryciem kil­ka min­ut lub dłużej do momen­tu aż będą miękkie. Nstęp­nie doda­je­my przyprawy oraz ugo­towaną fasolkę i gotowe. Smacznego!

ps. Jar­muż jest dobry szczegól­nie dla kobi­et w ciąży lub stara­ją­cych się o dziecko — ze wzglę­du na wysoką zawartość kwa­su foliowego!

Mama ośmiomiesięcznego Julka, zmęczona bieganiem po bazarkach w poszukiwaniu dobrych, zdrowych warzyw i owoców. Po kilku latach pracy w korporacji jako rekruter postanowiła szerzyć pasję zdrowego stylu życia i wegetariańskiej kuchni, dlatego wraz z mężem otworzyła firmę VEGEPACK - ecowarzywniak z dostawą do domu.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz