Fasolka szparagowa z jarmużem
Składniki dla dwóch osób:
- fasolka szparagowa 500 g
- kilkanaście młodych liści jarmużu (250g)
- 2 świeże pomidory
- trochę masła lub oliwy z oliwek
- przyprawy (przykładowy zestaw): kilka ząbków czosnku, sól kamienna, sos sojowy, kurkuma, papryka chili, curry, zioła wg uznania
Przygotowanie:
W niewielkiej ilości wody (z dodatkiem wybranych przypraw, np. soli i kurkumy) gotujemy fasolkę (około 15 minut) — do akceptowalnej miękkości.
W tym czasie dusimy na maśle (lub oliwie) jarmuż (około 10 minut): na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy pokrojony czosnek i na przykład drobno pokrojoną ostrą paprykę, chwilę smażymy i dodajemy pokrojone liście jarmużu (można wyciąć grubsze fragmenty nerwów bo pozostaną twarde) oraz 2 pokrojone pomidory. Dusimy pod przykryciem kilka minut lub dłużej do momentu aż będą miękkie. Nstępnie dodajemy przyprawy oraz ugotowaną fasolkę i gotowe. Smacznego!
ps. Jarmuż jest dobry szczególnie dla kobiet w ciąży lub starających się o dziecko — ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego!