Dieta małego sportowca
Młodzi piłkarze z drużyny OZPN Gorzów Wielkopolski wraz z rodzicami wzięli udział w warsztatach żywieniowych zorganizowanych przez firmę Danone. Wszystko po to, by 9 września podczas światowego finału 13. Międzynarodowego Pucharu Dzieci — Danone Nation Cup wypaść jak najlepiej.
Zdrowy styl życia wśród najmłodszych, to połączenie prawidłowej diety i aktywności fizycznej. Odpowiednio zbilansowana dieta jest bardzo waż-
nym elementem zdrowego stylu życia. Dzięki niej dzieci mają energię do nauki, zabawy, a także siłę do realizacji swoich sportowych pasji. Co jest ważne w diecie młodego sportowca?
• Zamiast słodyczy – pieczone jabłko – słodkości w diecie sportowca powinny pochodzić z produktów takich jak miód, świeże i suszone owoce lub soki.
• Gotujmy! – sposób obróbki produktów spożywczych jest istotnym elementem zdrowego żywienia. Gotowanie zamiast smażenia sprawi, że potrawy będą lekkostrawne i mniej kaloryczne.
• Dużo warzyw to dużo zdrowia – warzywa dostarczają cennych składników mineralnych, witamin, błonnika oraz uatrakcyjniają posiłki. Każdego dnia warto spożywać minimum 3 porcje warzyw.
• Unikajmy ciężkostrawnych tłustych potraw – w diecie młodych sportowców należy stawiać na chude mięso, drób i ryby. Mięsa chude są lekkostrawne oraz zawierają więcej białka. Dodatkowo, po lżejszym posiłku trening będzie efektywniejszy.
• Śmiało łączmy płatki zbożowe z jogurtem – w takim połączeniu białko z produktu mlecznego i białko z płatków zbożowych może być najefektywniej wykorzystane w celu budowy silnych mięśni.
[nggallery id=warszt_danone template=caption]
Każdy rozsądny rodzic nie powinien też kupować dzieciom słodyczy i napoi gazowanych.