Crostini z soczewicą i ogórkiem kwaszonym

Crostini z soczewicą i ogórkiem kwaszonym

by -

 

Skład­ni­ki:

  • ¾ szk­lan­ki brą­zowej soczewicy moc­zonej w wodzie przez noc,
  • 2 szk­lan­ki wody,
  • 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek,
  • 2 ząb­ki czosnku,
  • 3 łyżecz­ki pieprzu ziołowego,
  • 4 łyż­ki sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bagi­et­ka,
  • oli­wa z oli­wek,
  • ogór­ki kwas­zone,
  • nat­ka pietrusz­ki,
  • ostra czer­wona paprycz­ka chili.

 

Soczewicę gotu­je­my aż zacznie się roz­padać i będzie mięk­ka. Na oli­wie z oli­wek pods­mażamy chwile drob­no posza­tkowany czos­nek i doda­je­my ugo­towaną soczewicę. Całość ugni­atamy tak, jak pure ziem­ni­aczane i doda­je­my pieprz ziołowy, sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Małe krom­ki bagi­et­ki opiekamy na suchej patel­ni, nacier­amy ząbkiem czosnku i pole­wamy oli­wą z oli­wek. Każdą z nich smaru­je­my pastą z soczewicy, rozkładamy plas­ter­ki ogór­ka kwas­zonego, grubo posza­tkowaną natkę pietrusz­ki i posza­tkowaną papryczkę chili.

Przepis Moni­ki Mro­zowskiej z blo­ga 1000stopni.pl

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz