Włoskie danie

Włoskie danie

by -

Każda zarad­na mama w kuli­narnych zapiskach powin­na mieć kil­ka dań popisowych. Smacznych i jed­nocześnie łatwych w przy­go­towa­niu. Moż­na z nich sko­rzys­tać gdy godziny prze­cieka­ją przez palce, a w domu i tak nic nie zro­bione. Oto mój sposób na popisowy obi­ad lub kolację przy świecach, oczy­wiś­cie w sty­lu włoskim. Uwiel­bi­am Włochy, tamte­jszą architek­turę, his­torię i kuch­nię. Czas przy­go­towa­nia makaronu z kur­cza­kiem i sosem serowym oraz bazylią, od momen­tu zła­pa­nia za uch­wyt lodów­ki do momen­tu pier­wszego kęsa max. 30 min.

Por­c­ja dla 2,3 osób.

Skład­ni­ki:
1 lub 2 pier­si kur­cza­ka
ser Lazur niebies­ki
ser Mas­car­pone
śmi­etan­ka 18%
makaron najlepiej far­falle — kokard­ki
pomi­dor­ki kok­ta­jlowe

[tabs slidertype=“images” auto=“yes” autospeed=“3000”]
[imagetab width=“480” height=“360”] https://zaradna-mama.pl/wp-content/uploads/2011/08/1Wloskie_danie_mieso.jpg [/imagetab]
[imagetab width=“480” height=“360”] https://zaradna-mama.pl/wp-content/uploads/2011/08/2Wloskie_danie_makaron.jpg [/imagetab]
[imagetab width=“480” height=“360”] https://zaradna-mama.pl/wp-content/uploads/2011/08/3Wloskie_danie_sos_serowy.jpg [/imagetab]
[imagetab width=“480” height=“360”] https://zaradna-mama.pl/wp-content/uploads/2011/08/4Wloskie_danie_makaron_na_talerzu.jpg [/imagetab]
[imagetab width=“480” height=“360”] https://zaradna-mama.pl/wp-content/uploads/2011/08/5Wloskie_danie_mieso_sos.jpg [/imagetab]
[imagetab width=“480” height=“360”] https://zaradna-mama.pl/wp-content/uploads/2011/08/6Wloskie_danie_smacznego.jpg [/imagetab]
[/tabs]

Mię­so umyć i pokroić w kosteczkę. Przypraw­ić słod­ką papryką, pieprzem i solą lub delikatem do mięs. Usmażyć na patel­ni. Mamom karmią­cym pole­cam wer­sję gotowaną lub na parze. Równocześnie wstaw­iamy wodę i do wrzątku wrzu­camy makaron.

Sos. Do małego ron­del­ka wlej ok. 50 ml śmi­etan­ki, wrzuć całość sera mas­car­pone (250 g) i pokrusz ser pleśniowy Lazur. Pozwól wszys­tkim skład­nikom roz­topić się, rób to na bard­zo małym ogniu. Jeśli lubisz ory­gi­nalne sma­ki, do sosu możesz dodać posiekane liś­cie bazylii.

Nałóż por­cję makaronu i mięsa na talerz. Polej sosem i udeko­ruj świeżą bazylią oraz pomi­dorka­mi kok­ta­jlowy­mi.

Smacznego:)

PODOBNE ARTYKUŁY

1 KOMENTARZ

  1. Wyglą­da apety­cznie, a smaku­je wybornie. Zro­biłam, spróbowałam, także do dzieła Zaradne mamy. POLECAM.!!!!
    Ps. Świet­ny pomysł na zamieszczanie przepisów szy­b­kich i smacznych dań.

Dodaj komentarz